4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!

 

Küba’da 900 bin kişi 1 Mayıs'ı kutlamak için Havana'daki Devrim Meydanı'nda buluştu. Fidel Castro, Raul Castro, Che Guevara, Carlos Manuel de Céspedes ve José Martí'nin resimlerinin yer aldığı pankartlar taşıdılar.

Rusya'da 1 Mayıs'ta düzenlenen 500 ayrı mitinge 3 milyon kişi katıldı. Moskova'da Kızıl Meydan'daki kutlamalara 130 bin kişi katıldı. "İşçi yoksul olmamalı", "Yaşasın işçi sınıfı", "Yaşasın 1 Mayıs", ''Gençlik bizim geleceğimizdir" sloganları atıldı. Ülkenin ikinci büyük kenti St. Petersburg’daki 1 Mayıs’ta ise Putin yönetiminin internet yasakları protesto edildi.

Asya

Pakistan'ın Karaçi, Lahor ve Ravalpindi gibi büyük kentlerinde sendikaların organize ettiği 1 Mayıs etkinliklerinde, işçilerin sosyal haklarıyla ilgili talepler dile getirildi, birçok işyerinde işçilerin hâlâ asgari ücretin altında çalıştırılması protesto edildi.

Filipinler’in başkenti Manila’da binlerce işçi 1 Mayıs'ta alanlara çıkarak, devlet başkanı Rodrigo Duterte’nin seçimlerde taşeron çalışma ve kısa dönem iş sözleşmesini yasaklamak için verdiği sözleri tutmamasını eleştirdi ve ona benzeyen maketleri yaktı. Başkanlık sarayı çevresinde toplanan bir grup ise “Yalancı Duterte” sloganları attı. Filipinli işçiler, işsizliği ve sendikalar üzerinde artan hükümet baskısını da protesto etti.

Tayland’ın başkenti Bangkok’da 1 Mayıs'ta işçiler ücretlere yüzde 10 zam ile çalışma ve yaşam koşullarında iyileştirme talepleri için sokağa çıktılar.

Tayvan'da gerçekleşen 1 Mayıs gösterilerinde çoğunluğu tekstil ve ayakkabı fabrikalarında çalışan işçiler günlük asgari ücrete zam taleplerini yükselttiler.

1 Mayıs Hindistan’ın birçok kentinde düzenlenen yürüyüşlerle kutlandı.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da 1 Mayıs yaklaşık 60 bin işçi ve emekçinin katıldığı kitlesel bir gösteriyle kutlandı. Bağlı bulunduğu sendikalara göre farklı kıyafetlerle yürüyüşe katılan işçiler maaşların yükseltilmesi, asgari ücrete zam yapılması, taşeron çalışmanın yasaklanması, ücretsiz sağlık hizmeti hakkı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini yükselttiler.

Güney Kore’nin başkenti Seul’da da Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun çağrı yaptığı 1 Mayıs mitinginde işçiler asgari ücretin saat başı 9.34 dolara (10 bin Kore Wonu) yükseltilmesini istedi. Geçici ve kadrolu işçiler eşit işe eşit ücret talep etti.

Yoğun sömürü ve kölelik koşullarında çalışan Kamboçyalı işçiler 1 Mayıs'ta başkent Phnom Penh’de insanca çalışma koşulları talep ederek yürüdüler. Ulusal meclise yürümek isteyen tekstil işçilerine ise polis saldırdı.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki 1 Mayıs mitinginde, artan iş cinayetlerine dikkat çekildi. İşçiler insanca çalışma koşulları, asgari ücretin saat başında 1500 yene (13 dolar) yükseltilmesini talep etti.

Çin’e bağlı özerk bölge olan Hong Kong'ta 1 Mayıs'ta yürüyüş düzenleyen işçiler daha iyi haklar ve çalışma koşulları talep etti.

Avrupa

Almanya Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla 500’e yakın kette 340.000 kişinin katıldığı gösteriler, yürüyüşler düzenlendi. 1 Mayıs'ın ana şiarı “Çeşitlilik, Adalet, Dayanışma!” oldu.

İngiltere'de 1 Mayıs'ı kemer sıkma politikalarına karşı protestolar belirledi. Çok sayıda sendikanın çağrısı ile Londra'da on binlerce kişi Trafalgar Meydanı’nda toplandı. Konuşmalarda Brexit'in hayata geçirilmesinden sonra emek ve toplumsal haklar için mücadelenin artacağı vurgulandı. İşçi sendikalarına getirilen yasal kısıtlamalar, ülkedeki konut krizi, maaş ve sosyal yardım kesintileri ile işten çıkarmalar protesto edildi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplanan kitleler parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüdü. 7 binden fazla kişinin katıldığı açıklandı. Burada gerçekleşen mitingde “NATO’ya hayır” sloganı atıldı, NATO üslerinin kapatılması talep edildi. Atina'da 1 Mayıs nedeniyle toplu ulaşım hizmeti azaltılırken trenler ve feribotlar çalışmadı. Müzeler de kapalı kaldı. Selanik'te de 1 Mayıs'ta binlerce kişi sokağa çıktı.

Macron reformlarını protesto eylemlerinin ve genel grevlerin sürdüğü Fransa'da başta Paris olmak üzere birçok kentte yüzlerce etkinlik, gösteri ve miting düzenlendi. 1 Mayıs etkinliklerine, özelleştirmeye karşı greve giden demiryolu işçileri ve üniversitelere girişi zorlaştıran eğitim reformuna karşı direnen öğrenciler damgasını vurdu.

Confédération Générale du Travail (CGT), yaptığı açıklamada bu seneki 1 Mayıs kutlamalarını bir başarı olarak nitelendirdi ve katılımcı sayısının 210 binden fazla olduğunu belirtti.

1 Mayıs başta başkent Oslo olmak üzere tüm Norveç’te kutlandı, binlerce kişi alanlara çıktı. İşçi ve emekçiler 1 Mayıs'ta “Yaşanabilir ve adil bir emeklilik hakkı”, “Gündelik ve geçici sözleşmelere hayır”, “Güvenli iş hayatı”, “Kadrolu çalışma” taleplerini yükselttiler.

Belçika’da başkent Brüksel'de Belçika İşçi Partisi (PTB) üyeleri ve sendikaların çağrısıyla 1 Mayıs'ta yürüyüş düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Belçika'da işçilerin haftalık çalışma saatinin 38 saatten 30 saate indirilmesi talep edildi.

Hollanda'nın Lahey kentinde 7 bin kişi 1 Mayıs'ta alanlara çıktı. Hollanda Sendikalar Federasyonu (FNV) tarafından düzenlenen etkinliğe kamu ve özel sektörde çalışan işçi ve emekçilerin yanında iki gündür grev yapan otobüs şoförleri de katıldı. Yürüyüşte iş koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesi talepleri dile getirildi.

İş güvencesinin neredeyse ortadan kaldırıldığı, günlük iş sözleşmelerinin giderek yayıldığı ve gençler arasında işsizliğin hâlâ yüksek olduğu İspanya’da, 1 Mayıs kutlamaları 70 kentte düzenlendi, cinsiyet eşitliği, çalışanların ve emeklilerin maaşlarında artış talepleri dile getirildi. Başkent Madrid'de UGT ve CC OO sendikal konfederasyonlarının çağrısıyla gerçekleşen 1 Mayıs kutlamaları “Kazanma zamanı: Eşitlik, daha iyi iş, daha iyi ücret ve onurlu emeklilik” sloganı ile düzenlendi. Yürüyüşe on binlerce kişi katıldı.

Barselona’da kitlesel olarak kutlanan 1 Mayıs mitinginde “İşçi sınıfı için bir ülke” pankartı arkasında yürüyen İspanya Halkları Komünist Partisi ve gençlik örgütü genel grev çağrısı yaptı.

Karadağ’ın başkenti Podgorica'daki Karadağ Bağımsız Sendikalar Birliği (USSCG) tarafından düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde ülkedeki işçilerin asgari ücretin altında çalıştırılması protesto edildi.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb'de de Hırvatistan Bağımsız Sendikalar Birliği (SSSH) tarafından "İnsan için, reformlar için" sloganıyla protesto ve yürüyüş düzenlendi.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad'da ise Sırbistan Bağımsız Sendikalar Birliği ve Nezavisnost Sendikası tarafından "Maaşlar yükselsin, gençler gitmesin" sloganıyla yürüyüş yapıldı.

Makedonya’da 1 Mayıs dolayısıyla başkent Üsküp'teki hükümet binası önünde toplanan ve Makedonya Sendikalar Birliği (SSM) tarafından düzenlenen yürüyüşe katılan işçi ve emekçiler ''Yollar farklı, hedef aynı'' sloganıyla ülkedeki işçi sorunlarına dikkati çekti.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da da Arnavutluk Sendikaları Konfederasyonunca (KSSH) gerçekleştirilen protestoda, Arnavutluk hükümetinden işçi haklarına saygı göstermesi talep edildi.

1 Mayıs’ın çeşitli etkinliklerle kutlandığı Bulgaristan’da, başkent Sofya'da Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin çağrı yaptığı “Yoksulluk, sefalet ve rüşvete ‘Hayır’” yürüyüşü düzenlendi.

Ortadoğu

Savaşın sürdüğü Suriye’de 1 Mayıs İşçi Genel Federasyonu’nun çağrısıyla Şam’da kutlandı. Yapılan konuşmalarda ve sloganlarda da Suriye’ye yönelik saldırılar kınandı.

İsrail'in ablukası altında bulunan Gazze'de Filistinli işçiler, sendikaların çağrısıyla 1 Mayıs’ta yoksulluğu ve işsizliği protesto için gösteri düzenledi. Ablukanın kalkması ve onurlu bir hayat talebi yinelendi. 2 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde yoksulluk oranı yüzde 53'te seyrederken, 250 bini aşkın Filistinlinin işsiz olduğu ifade ediliyor.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaklaşan seçimler 1 Mayıs gösterisine damgasını vurdu.

Tunus’ta Genel Emek Sendikası’nın (UGTT) organize ettiği 1 Mayıs mitingine binlerce kişi katıldı. Konuşmalarda kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, ücret zammı, güvencesiz çalıştırmanın son bulması talepleri dile getirildi.

Kırım'ın başkenti Simferopol'de düzenlenen 1 Mayıs etkinliğinde 27 bin kişi yer aldı.

 
§